Grundkursen

Kursen syftar till att ge tillräcklig teknisk och musikalisk kännedom för att självständigt skapa elektroakustisk musik.

Om kursen

För att söka till Grundkursen behöver du först genomföra Introduktionskursen.

Grundkursen består av teoretiska och praktiska genomgångar som syftar till att ge tillräcklig teknisk och musikalisk kännedom för att på egen hand skapa elektroakustisk musik. Under kursens gång har du möjlighet att jobba i våra studior.

Tid: Tisdagar kl. 18.00-21:00 under perioden 14 januari – 15 april, 2025
Plats: Elektronmusikstudion, Söder Mälarstrand 61, Stockholm 
Lärare: Mattias Hållsten, Katja Lindeberg, Daniel M Karlsson 
Kursavgift: 5625 kr (inkl.moms) 
Förkunskapskrav: Kursen riktar sig till dig som genomfört Introduktionskursen. Grundläggande datorvana krävs samt tillgång till egen laptop och ett par hörlurar. Undervisningen sker på svenska. 

Sista ansökningsdag är 17 november 2024.

Kursplan och genomförande

Kursen syftar till att ge tillräcklig teknisk och musikalisk kännedom för att självständigt skapa elektroakustisk musik. Kursen genomförs i grupp och består av teoretiska och praktiska genomgångar, lyssningsexempel, övningar, hemuppgifter och eget arbete i våra studior under kursens gång. I kursen ingår slutuppgiften att komponera ett kortare stycke. Kursen avslutas med gemensam uppspelning av slutuppgiften.

Block 1
Lektion 1  (14/1): Praktisk studiointroduktion
Lektion 2  (21/1): Ljudlära 
Lektion 3  (28/1): Mikrofoner och inspelning, DAW
Lektion 4  (4/2): Fältinspelning

Block 2
Lektion 5  (11/2): Syntes 
Lektion 6  (18/2): Buchla
Lektion 7  (25/2): Buchla
Lektion 8  (4/3): MIDI 

Block 3
Lektion 9 (11/3): Ljudbearbetning
Lektion 10 (18/3): Ljudbearbetning
Lektion 11 (25/3): Gemensam kompositionslektion 
Lektion 12 (1/4):  Liveelektronikensemble

Lektion 13 (15/4): Redovisning slutuppgift, uppspelning 

Kursens lärare

Katja Lindeberg har en bakgrund som producent, arrangör, DJ och lärare inom musikproduktion med särskilt intresse för experimentell dansmusik, improviserade liveperformance och digitala hårdvarusyntar från sent 90-tal. Idag är hon verksam programmerare inom webb och apputveckling.

Daniel M Karlsson är tonsättare. Fokuserar främst på textur och klangfärg och arbetar mycket med algoritmisk komposition.

Mattias Hållsten är en tonsättare och musiker, utbildad vid Kungl. Musikhögskolan och som för tillfället studerar den japanska munorgeln shō för Ko Ishikawa. Hans musik har realiserats både som akustisk musik, högtalarmusik och improviserad musik, och har ett särskilt fokus på olika sorters ljudalstringstekniker och precis intonation.

Villkor

Urval

Grundkursen har ett fåtal kursplatser. Urval för kursen sker genom en helhetsbedömning av ansökan och i förekommande fall tidigare konstnärliga verksamhet. Urval sker även utifrån ett jämställdhets- och mångfaldsperspektiv.

Ansökan och villkor

För att söka till Grundkursen behöver du först genomföra Introduktionskursen.När du skickar in din ansökan får du bekräftelse via e-post att ansökan är mottagen. Efter urvalsprocessen mejlas antagningsbesked. Om du blivit antagen skickas även
fakturan inom kort. Kursavgiften ska vara inbetald och registrerad hos oss senast inom förfallodatum.

Avbokning och sjukdom

Avbokning av kursplats ska inkomma skriftligen via e-post så snart som möjligt efter antagningsbesked skickats ut, senast 8 december 2024.  Vid avbokning 9 december 2024 eller närmare kursstart debiteras 100 % av kursavgiften. Full återbetalning av kursavgift medges vid allvarlig akut sjukdom eller skada hos deltagare eller nära anhörig som är av den art att man bedöms inte kunna delta. Detta ska kunna styrkas med läkarintyg.

Annan frånvaro

Om du uteblir från en lektion av annan anledning än de som ovan angivits, finns ingen möjlighet att ta igen lektionen kostnadsfritt senare under kursen, eller få ekonomisk kompensation för den missade lektionen.

Inställd eller flyttad kurs

Elektronmusikstudion förbehåller sig rätten att ställa in planerade kurser, ändra utbildningsdatum, kursplan, lärare, kursavgift och villkor. Eventuella inbetalade kursavgifter återbetalas vid inställd kurs. Inga övriga ersättningar utbetalas.

Examination och kursintyg

För att bli godkänd på kursen krävs närvaro på minst 9 av 13 lektioner, redovisning av samtliga hemuppgifter inklusive slutuppgiften. Kursintyg kan lämnas på begäran på de kurser du deltagit i om du haft en närvaro om minst 70% av kursen.

Ansökningar

Du kan bara öppna och skicka in ansökningsformuläret under ansökningsperioden.

Observera att både aktuella ansökningar för Introduktionskursen och för Grundkursen kan visas i formuläret.

För frågor om kursen, kontakta Elektronmusikstudions utbildningskoordinator: lisa.stenberg(at)elektronmusikstudion.se